Rafet TÜRK

HomeKonu Anlatımı8. Sınıf Konu Anlatımı8. Sınıf Üslü İfadeler Konu Anlatımı

8. Sınıf Üslü İfadeler Konu Anlatımı

uslu

Astronomi, tıp, mühendislik gibi dallarda, çok büyük ve çok küçük sayıların tamamını yazmak yerine üslü sayı olarak ifade edebiliriz. Karbon atomu, kırmızı kan hücresi, güneş sisteminin genişliği ve galaksimizin genişliği gibi birçok kavramın sayısal olarak ifade edilmesinde üslü ifadelerin kullanılması işlemlerin yapılmasını kolaylaştırır. Dolayısıyla üslü ifadeler, hayatımızda sık sık karşılaştığımız sayılardır.

Örneğin; 7. yüzyılda, büyük sayıları yazmak için sıfırı kullanan ve negatif sayıların nasıl kullanılacağını gösteren ilk kişi Brahma- gupta’dır. Benzer şekilde, 9. yüzyılda ise El-Harezmi ilk defa sıfırı (0) kitabında kullanan kişidir.

8. sınıf Üslü İfadeler Kazanımları ve Ayrıntılı Konu Anlatımları

KonuKazanım
Tam Sayıların Tam Sayı Kuvvetleri1. Tam sayıların, tam sayı kuvvetlerini hesaplar.
Üslü İfadelerde Temel Kavramlar2. Üslü ifadelerle ilgili temel kuralları anlar, birbirine denk ifadeler oluşturur.
Ondalık Gösterimlerin Çözümlenmesi3. Sayıların ondalık gösterimlerini 10’un tam sayı kuvvetlerini kullanarak çözümler.
Çok Büyük ve Çok Küçük Sayılar4. Verilen bir sayıyı 10’un farklı tam sayı kuvvetlerini kullanarak ifade eder.
Çok Büyük ve Çok Küçük Sayıların Bilimsel Gösterimi5. Çok büyük ve çok küçük sayıları bilimsel gösterimle ifade eder ve karşılaştırır.

Özetle; 8. Sınıf Üslü İfadeler konusu 5 kazanımdan oluşmaktadır bundan dolayı LGS de bu konudan 3 veya 4 soru sorulmaktadır.

Sonuç olarak; Konu bütünlüğünün sağlanması için 6. Sınıftan kare ve küp kavramı ile birlikte 7. sınıftan tam sayılar ve rasyonel sayılar konularının tam olarak öğrenilmesi gerekir.

Paylaş: 

Bir yanıt yazın

Bu Makaleyi Okuyan Ziyaretçilerimiz bunları da okudu.

8. Sınıf Çarpanlar ve Katlar Konu Anlatımı

8. sınıf çarpanlar ve katlar konusu  8. sınıf matematik müfredatının ilk konusudur. Konuda çarpanlar ve katlar, EBOB-EKOK ve aralarında asallık anlatılacaktır.
Read More »

Tam Sayıların Tam Sayı Kuvvetleri

Bir sayının kendisi ile tekrarlı çarpımlarının kısa şekilde gösterilmesine üslü ifade denir. a taban n üs olmak üzere an a nın n defa çarpımını gösterir.
Read More »